2017-07-02

Ohållbara globala finansmarknader

Lite intressant från veckans Credit Bubble Bulletin (min översättning):
Jag köpte aldrig den populära jämförelsen mellan 2008 och 1929 - och den relaterade uppfattningen att 2008 var "hundraårsflödet". Krisen 2008-2009 var till största delen en privat skuldkris kopplad till spräckandet av bubblan i bostadskrediter - inte olik tidigare upprepade globala kriser, utan bara större och något mer systemisk. Det var dock inte en djupt systemisk kris besläktad med efterspelet till 1929, vilket karakteriserades av en förtroendekris för banksystemet, marknaderna och finansbranschen i allmänhet, tillsammans med ett tappat förtroende för statens politik och institutioner. Men efter ett decennium av aldrig tidigare skådad expansion av statsskulder och centralbankskrediter har allt nu dukats upp för en mer systemisk 1929-liknande finansiell rubbning.

Intressant i sammanhanget är att chefen för USA:s centralbank, Janet Yellen, häromdagen sade angående nästa finanskris: "Jag hoppas att det inte blir under vår livstid och jag tror inte att det blir det". Ett uttalande som närmast är löjeväckande med tanke på de enorma ohållbara kreditberg som byggts upp sedan 2008.

Vidare från Credit Bubble Bulletin:
Det är ironiskt att Federal Reserve säger att banksystemet är botat och så väl kapitaliserat att bankerna nu kan öka utdelningar, aktieåterköp och förmodligen risktagande. Enligt konventionellt centralbankstänkande ger ett välkapitaliserat banksystem en stark buffert för att stoppa vindarna från en finanskris. Ordförande Yellen ser uppenbarligen på bankernas kapitalnivåer och extrapolerar detta till systemisk stabilitet. Men nästa kris lurar inte hos bankerna, utan på tillgångs- och derivatmarknaderna: för mycket hävstång och för mycket "pengar" som används till trendföljande handelsstrategier. För mycket hedgande, spekulation och hävstång genom derivat. Marknaderna präglas av missuppfattningar och förvrängningar på en storslagen skala.

Jämfört med 2008 så är de belånade spekulanterna och ETF-komplexet betydligt större och potentiellt farliga. Derivatmarknaderna är nuförtiden mycket mer sårbara för likviditetsfrågor och rubbningar. De globala marknaderna har aldrig dominerats så mycket av trendföljande strategier. Det är ett allvarligt problem att tillgångsmarknadernas avkastning - aktier, obligationer, företagskrediter, framväxande marknader, fastigheter etc - alla har blivit så starkt korrelerade. Det finns enorma sårbarheter förknippade med att olika marknader har blivit så synkroniserade globalt. Och i hela det stora spelet av groteskt uppblåsta globala finansiella instrument, tillgångs- och derivatmarknader, är storleken på det tillgängliga bankkapitalet trivialt.

7 kommentarer:

 1. 2007 var det oljepriserna som orsakade inflation, stigande räntor och 'finanskrisen'. Samma sak kan hända igen om oljeproduktionen i världen skulle hämmas av en eller annan orsak.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Har nu lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
 3. Jag saknar bevis för vad som är ohållbart, du framför "känslomässig" argumentation men inga konkreta mätvärden eller indikatorer.

  Jag säger inte att du har fel i din analys men likt Cornucopia argumenterar du utefter vad som finns i den historiska backspegeln utan att se att tider förändras. Backspegeln är bra men att inte titta ut genom framrutan är farligare.

  SvaraRadera
 4. Döds vinkeln ska inte heller underskattas ;)

  SvaraRadera
 5. Den här läsningen blir man ingen direkt muntergök av :(

  Imte den här heller :(

  http://www.morpheusblogg.se/2017/06/29/den-mest-hatade-borsuppgangen-i-varldshistorien/

  SvaraRadera
 6. Kreditbubblan är bara ett _symptom_ på den underliggande energisjukan.

  SvaraRadera
 7. Have you been online looking for a legit and genuine Loan to pay off your Bills or Start Up a
  Business of your own? Have you being turn down by your Bank or other Lender's online? Here is
  a place were you can get QUICK and EASY LOAN without any delay or problem, apply today and contact us via email below for more information and get funded asap with any amount you need as Loan today:
  Email: royalworldfundings@gmail.com

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.