2015-10-19

Ett anspråkslöst förslag

Nu när regeringen vill finansiera flyktingkrisen genom ökad statlig upplåning tänkte jag komma med ett anspråkslöst förslag till alternativ finansiering.

Jag tittar på olika utgiftsområden inom statsbudgeten och vad de kostar.

Raskt fastnar jag för Utgiftsområde 14 - Arbetsmarknad och Arbetsliv. Här ser jag punkterna "Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader" och "Kostnader för arbetsmarknadspolitiska program och insatser" på drygt sju miljarder respektive drygt nio miljarder kronor. Eftersom Arbetsförmedlingen mest ägnar sig åt att trakassera arbetslösa med meningslösa aktiviteter och (trots sitt namn) knappt förmedlar några jobb alls, så borde man kunna skära rejält i denna post. Viss administration behöver förstås finnas kvar för att administrera Platsbanken och registrera arbetslöshet, men alla som sysslar med diverse trakasserier av arbetslösa borde istället omgående omplaceras till Migrationsverket för att hjälpa till med att handlägga asylärenden. Arbetsförmedlingens handläggare har ju god erfarenhet av att handlägga arbetslöshetsärenden, så efter en kortare omställningsperiod för inlärning av regelverk borde de snabbt kunna göra nytta på Migrationsverket.

Migrationsverket har en budget på för närvarande 4,5 miljarder kronor. Säg att vi kunde fördubbla antalet handläggare på Migrationsverket genom att föra över personal från Arbetsförmedlingen. Då skulle vi ändå ha mer än elva miljarder kronor kvar att ta av givet de 7+9 miljarder jag nämnde ovan. Om vi tar hälften av detta genom att kapa de medborgarfientliga delarna av "arbetsmarknadspolitiska program och insatser" så har vi alltså 5,5 miljarder kronor att använda till diverse kostnader för asylsökande.

Som jag ser det skulle mitt förslag leda till gladare arbetslösa och gladare asylsökande, samtidigt som staten inte behöver låna mer pengar för flyktingkrisen. En vinst för alla!

Den som utan fördomar studerar statsbudgeten kan säkerligen finna andra utgifter som vi utan problem kan kapa i, men det är svårt att hitta en så stor möjlig enskild besparing som Arbetsförmedlingen, som dessutom har så positiva bieffekter.

16 kommentarer:

  1. Eller också så stänger vi gränserna och genomför ovanstående nedläggning av Arbetsförmedlingen, och kan därmed sänka skatterna och får pengar över.

    In my dreams...

    SvaraRadera
  2. Bort med ränteavdragen... tiotals miljarder som kan göra mycket bättre nytta, som att förhindra alla andra föreslagna skattehöjningar (plus asyl och integration med mera). Win win.

    SvaraRadera
  3. Vi har 450 statliga myndigheter...

    Lägg ned alla som Stefan Löfven inte kan namnet på. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppgifter år 2015 för: Samtliga myndighetsgrupper
      Antal myndigheter: 343
      Antal nya: 3
      Antal nedlagda: 1
      Senast startade myndighet: UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN 2015-09-10
      Senast nedlagda myndighet: PRESSTÖDSNÄMNDEN 2015-07-02

      Radera
  4. Eller så skickar man notan till de som skapar flyktingkriserna från början:

    Here's what the U.S. can do about Europe's migrant crisis, but isn't
    The United States should take in more refugees, as it bears some responsibility for the crisis in the first place.The Syrian conflict is partly the result of U.S. efforts to destabilize the Assad government.
    The United States also bears responsibility for the crisis because its military interventions have left failed states in Afghanistan and Iraq—two other major source countries for migrants and asylum-seekers—as well as in Libya, where U.S. air strikes helped create a global hotspot for human trafficking and smuggling.
    http://fortune.com/2015/09/21/europe-migrants-syria/

    SvaraRadera
  5. Sänkta politiker löner kanske...
    JH

    SvaraRadera
  6. Glöm inte pengarna som går till olika kultursatsningar. Det är pengar till en klubb för inbördes beundran. Att flytta dessa pengar till migrationsverket skulle göra alla glada eftersom ett stort antal av dessa kulturpersonligheter dessutom tillhör de glada antirasisterna. Bara vinnare med andra ord!

    SvaraRadera
  7. Flute ger sken av att vara intellektuell. Men han inte ser skogen för bara trän så måste väl något viktigt fattas?

    SvaraRadera
  8. Att stänga arbetsförmedlingen hade nog gjort många glada, men vem skulle då kontrollera att folk som lever på bidrag faktiskt aktivt försöker söka arbete. Kostnaden för bidrag skulle antagligen skjuta i höjden.

    Tycker det är en bättre idé att totalt stänga gränserna för all invandring som inte är en tillgång för landet i form av unik kompetens. Vi har tagit vår kvot med råge nu. Vi bör se till att de invånare som nu befinner sig inom landets gränser får en rimlig möjlighet till ett bra liv. Att fortsätta på den inslagna banan med helt öppna gränser riskerar att skapa ett kaos inom landets gränser. En stor del av befolkningen är redan nu riktig förbannade över den massiva invandringen, fast att deras hushållsekonomi är god. Gissar att efter en lågkonjunktur med massarbetslöshet och punkterad bostadsbubbla så kan vi mycket väl befinna oss i ett förstadium till inbördeskrig. Inte bra.

    Bättre att stänga gränserna och avskaffa ränteavdraget. Då får vi en slant till att satsa på integration, bostadsbyggande, försvar och skola.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att stänga gränserna, men ett litet antal "riktiga" flyktingar tycker jag vi kan fortsätta ta emot förutsatt att vi samtidigt skickar tillbaka alla som kommit hit på falska premisser. För anhöriginvandring borde det dessutom införas krav på att den som vill ha hit dem också kan försörja dem.

      Radera
    2. De som föredrar att leva på bidrag framför att jobba orsakar en högre kostnad för samhället då de blir anställda och gör ett dåligt jobb än när de bara går på bidrag. Ett småföretag som anställer sin första eller andra medarbetare (eller i detta fallet motarbetare) går ofta i putten p g a att den nyanställde missköter sig. Eftersom ägarna vanligtvis borgar för företagets skulder blir det en tragedi för dem och deras familjer. Därför är det få småföretag som vågar anställa idag och därför är det svårt för hederliga arbetare att få ett jobb.

      Bidrag som skjuter i höjden? Så generös är inte a-kassan, men om den är det så är det värt miljarder att återfå en fungerande arbetsmarknad à la 90-tal, ett friskt näringsliv och en skattebas.

      Radera
  9. Bra förslag på många sätt.

    SvaraRadera
  10. Ett bättre förslag är att gå ur EU, som blir en riktig win-win-situation. EU-avgiften kostar oss drygt 40 GSEK/år. Det är tack vare EU-medlemskapet och Schengensamarbetet som Sverige tar emot mest flyktingar per capita, vilket också är en stor kostnad som man vill undvika om man är någorlunda ekonomiskt sinnad.

    SvaraRadera
  11. Bra förslag och helt klart så måste Sverige börja prioritera eller i alla fall diskutera olika kostnader.

    En utgiftspost som jag gärna skulle vilja se lite debatt kring är kostnaderna för LSS-lagen som kom 1994. Ca 70 miljarder kostar denna lag/reform (ca 1,5 ggr kostnaden för försvaret) och den hjälper 0,5 % av befolkningen

    En av de få artiklarna som tar upp saken är:
    http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/varningslamporna-blinkar-kring-assistansersattningen/

    SvaraRadera
  12. Slopande av spelmonopolet (som ändå inte fungerar), legalisering och beskattning av marijuana, omfördelning av utlandsbistånd är tre andra reformer jag inte skulle säga nej till.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.