2014-08-25

Manipulerade aktiemarknader?

Begrunda följande diagram över utvecklingen för det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 sedan bottnen i början av 2009.
Notera särskilt hur vi sedan slutet av 2012 haft en lång uppgång, som endast brutits av små nedgångar. Det går lätt att dra en linje längs ovansidan och en längs nedansidan för att få fram en kanal som indexet hållit sig inom. Sedan den relativt kraftiga nedgången sommaren 2011 ser volatiliteten för aktiemarknaden ut att ha minskat rejält. Varje svängning nedåt ser ut att bli allt mindre. Vad beror detta på?

Hur aktiemarknaderna går beror idag till stor del på hur centralbankerna hanterar penningflödena. Det verkar som om USA:s centralbank Federal Reserve "Fed" nu hittat en "perfekt" recept för hur man ska få en stadigt stigande aktiemarknad utan alltför stora fluktuationer. Tillräckligt många av finansmarknadernas aktörer verkar även se det som trovärdigt. Det verkar finnas en tilltro till att Fed kommer att kväva varje antydan till nedgång i dess linda. Hurra! Vi har nått den perfekta jämvikten och går mot ett samhälle av evigt ökande välstånd.

Det nuvarande penningpolitikiska experimentet i USA kommer dock bara att hålla så länge det fungerar. Så länge marknaderna har förtroende för Fed:s penningpolitik kommer systemet att förbli stabilt, men så fort något inträffar som rubbar förtroendet så är det kört. Att undertrycka volatilitet i finansmarknader fungerar nämligen bara under en begränsad tid. Förr eller senare blommar alla obalanser ut.

Den specialintresserade rekommenderas att läsa mer i senaste Credit Bubble Bulletin från Doug Noland. Han påpekar bland annat att även underliggande fundamenta för aktiemarknaden påverkas av Fed:s penningpolitik - företagens vinster, som blåses upp av de kvantitativa lättnaderna.

Hur länge kan vi då förvänta oss att den nuvarande stabila uppgången fortsätter? När spricker den? Om vi ser på USA:s aktiemarknad i ett längre perspektiv ser det ut så här:
Det ser ut som om det varit längre uppgångar på cirka fem år, följda av större nedgångar. Den senaste uppgången har nu hållit på i drygt fem år, så tiden för nedgång är mogen. Dock ser det ännu inte ut att vara dags. Om ni tittar på det första diagrammet så ser ni att S&P 500 fortfarande bara har relativt små nedgångar och fortsätter i sin stabila trendkanal uppåt. Den dagen vi börjar att se större fluktuationer kan vi börja misstänka att upptrenden är slut. Men där är vi inte ännu.

9 kommentarer:

  1. Borde inte börsindex justerat för penningmängd vara mer intressant i det här läget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det, men hur ska vi isåfall mäta penningmängd? M0, M1, M2, M3 eller någonting däremellan?

      Radera
    2. Bra fråga. Den metod som närmast visar det resultat man vill visa? Så gör ju alla andra. :)

      Radera
  2. Börsen kan gå upp 5 år till och den kan rasa imorgon. Och när den väl går ner så talar det mesta för att den inte kommer rasa så mycket som den gjorde 2009. Så de som sitter och hoppas på att köpa swedbank för 20kr får nog vänta väldigt länge tror jag.

    Tipsar om din bloggrannes inlägg i frågan:

    http://fundamentalanalys.blogspot.se/2014/08/borsuppgang-med-utgangsdatum.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Fundamentalanalys" är inte en av mina "bloggrannar".
      Det vederbörande skriver emotsäger inte heller vad jag skrivit här.

      Vad talar för att börsen skulle kunna gå upp 5 år till? Vad talar för att den inte kommer att rasa lika mycket som 2008-2009? "det mesta" skriver du, vad menar du med det?

      Radera
    2. Att börsraset 2008 var det största sen 1930 talar för att det inte är något vi ser vid varje korrigering. Det andra är som du antyder att världens centralbanker är mer på tårna nu och kommer ingripa mycket tidigare än de gjorde 2008.

      Ber om ursäkt att jag kallade fundamentanalys för din bloggranne. Kollade inte igenom listan.

      Radera
  3. Lägg till en kurva med aktuella P/E tal så blir det mer intressant.
    Med eller utan FEDs pengatryckning så är vad man betalar för vinsterna jämfört över tid det intressanta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pengatryckningen möjliggör vinsterna. Storföretag kan låna billigt och köpa egna aktier, andra tillgångsslag kan regleras. Och så mkt mer.
      Men så länge vinsterna åker upp så.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.