2013-02-14

Politisk soppa i Italien

Från Italien läser jag att Benito Mussolini blivit alltmer populär (postumt förstås, då han som bekant arkebuserades 1945) och bland annat Berlusconi uttalat sig positivt om honom. Benito Mussolinis ande vilar fortfarande tung över den högra halvan av den italienska politiken.

Benitos sondotter Alessandra Mussolini har varit känd som politiker länge (förutom kändisskap som skådespelerska och Playboy-modell) och var länge representant för nyfascistiska Alleanza Nationale. 2003 lämnade hon dock partiet i protest mot uttalanden mot fascismen av dess ledare Gianfranco Fini. Hon grundade därefter ett eget parti, Alternativa Sociale, och satt i Europaparlamentet 2004-2008 för detta. Sedan 2008 sitter hon dock i Italiens parlament för Berlusconis parti Popolo della Libertà (PdL, Frihetens folk). Nu har också ett nytt Mussolini-barnbarn dykt upp i rikspolitiken, nämligen dotterdottern Edda Negri, som kandiderar till parlamentet för (exnyfascisten) Gianfranco Finis utbrytarparti (ur PdL) Futuro e Libertà (FLI). FLI är med i nuvarande premiärministern Mario Montis valallians Con Monti per l'Italia, som även består av Montis Scelta Civica och Unione di Centro. Även "den gode" Monti hänger alltså ihop med en (f.d.) nyfascist med ett Mussolini-barnbarn i sitt parti. Vilken politisk soppa!

Valet i Italien (till underhusets 630 platser och senatens 315 platser) äger rum 24-25 februari. De sista opinionsundersökningarna publicerades i fredags och det ser ut som om Pier Luigi Bersanis socialdemokratiska Partito Democratico leder tillsammans med "vänstergröna" Sinistra Ecologia Libertà och några småpartier har en viss ledning fortfarande, med 35 procent av rösterna i ett genomsnitt av opinionsundersökningarna. Berlusconis koalition av PdL, separatistiska Lega Nord och några småpartier får bara 29 procent i genomsnitt. Montis allians får bara 14 procent i opinionsundersökningarna.

En intressant uppstickare är även samhällskritikern och komikern Beppe Grillos populistiska ekologiska euroskeptiska maktkritiska Movimento 5 Stelle (M5S), som i opinionsundersökningarna får hela 16 procent. Det är första gången som M5S ställer upp i ett parlamentsval. Till sist har vi den lilla vänsterkoalitionen Rivoluzione Civile, som får 4,1 procent i opinionsundersökningarna, samt förstås en hel bunt småpartier av olika slag, delvis med fyndiga namn såsom Fermare il Declino (Stoppa nedgången) och Io amo l'Italia (Jag älskar Italien).

Italiens system för att fördela mandaten i underhuset och senaten är komplicerat med olika trösklar och fördelning av mandaten enligt distrikt, men har ett slags inbyggd "bonus" för den vinnande alliansen, så att den ska få majoritet i underhuset. Det är dock inte säkert att den även får majoritet i senaten (där bonusen fördelas regionvis), så resultatet kan bli olika majoriteter i parlamentets båda kamrar. Det kan dock hända att Bersani-koalitionen om den vinner bara underhuset kommer att förhandla med Monti-alliansen om stöd.

Omkring en tredjedel av de italienska väljarna är osäkra eller säger att de inte kommer att rösta, vilket ytterligare ökar osäkerheten om hur valresultatet till slut kommer att bli.

Samtidigt väntar vi med spänning på fler nyheter kring de italienska bankernas derivataffärer, där Banca Monte dei Paschi di Siena nyligen utmärkt sig i en skandal. Fast ytterligare nyheter där skjuts troligen upp till efter parlamentsvalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.