2012-09-23

Torskbestånd med kollapsrisk

Torsk har i många århundraden varit en av de viktigaste matfiskarna runt Atlanten. Med moderna fiskemetoder har dock fångsterna ökat dramatiskt. Fossilbränsledrivna motorer gjorde det möjligt att fiska med trål istället för mer traditionella metoder. Genombrottet för trålandet efter fisk kom med förbränningsmotorer som gav fiskebåtarna betydligt mer motorstyrka och efter Andra världskriget drog trålandet igång på allvar.

Användandet av SONAR för att lokalisera fiskstim har också ökat fångsterna.

De moderna fiskemetoderna ledde inledningsvis till större fångster, men den långsiktiga effekten har blivit gigantisk överfiskning, där större delen av världens bestånd av havsfisk nu drabbats.

Ett av de värsta exemplen är torskbeståndet runt Newfoundland i Kanada, som överfiskades så till den grad att det kollapsade totalt. "Supertrålare" satte från 1951 igång att fiska torsk där i en aldrig tidigare skådad omfattning. 1968 nåddes dock den maximala årliga fångsten och därefter kollapsade beståndet och med det även fångsterna, se diagrammet nedan.
Trots varningar fortsatte man det storskaliga torskfisket med allt mindre fångster. Alltför sent införde den kanadensiska regeringen ett stopp för torskfiske 1992. Beståndet runt Newfoundland har trots stoppet inte återhämtat sig, eftersom hela ekosystemet förändrats i grunden.

Även Östersjötorsken har överfiskats och även om nu beståndet nu fiskas på ett mer kontrollerat sätt har det inte alls repat sig till tidigare nivåer, se diagrammet nedan över torskbeståndet i östra Östersjön.
Nyligen rapporterades att det ser illa ut för torskbeståndet i Nordsjön, eftersom man uppskattar att det bara finns runt 100 torskar över 13 år i hela Nordsjön (torskar kan bli runt 25 år gamla). Det är de äldre torskarna som lägger mest rom och därmed gör att beståndet ökar snabbare. Så trots att fiskekvoten för Nordsjötorsk nu bara är en tiondel av vad den var på 1970-talet så finns fortfarande en risk för att beståndet kollapsar. Forskare ser också att torskarna blir könsmogna vid allt tidigare ålder, en effekt av den kraftiga selektion som fisket utövar. Just detta med tidigare könsmognad är en effekt som man sett innan andra fiskekollapser. Små fiskar kan inte lägga lika mycket rom och därmed blir det svårare för beståndet att återhämta sig.

16 kommentarer:

  1. Går det att bedriva torskodling på något sätt utanför fiskevattnen och sedan släppa ut 15-20 åringarna i havet för att hålla uppe nivån?

    SvaraRadera
  2. Vad ligger bakom explosionen i populationen runt 1980? Finns en liknande i Newfoundland runt -65, ser konstigt ut. Superstim pga av fisketryck eller fel i statistiken?

    SvaraRadera
  3. Peter: möjligen om man förbjöd kommersiell fiskodling och enbart tillät odling av fisk för att bevara hotade bestånd. Vad världen INTE behöver är ännu fler miljöförstörande fiskodlingar. Vill vi rädda torsken måste vi låta den vara ifred tills bestånden återhämtar sig (om de någonsin gör det), någon annan lösning finns inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å andra sidan behöver folk mat. Men du kanske är en sån där lufterian som inte behöver mat...

      Radera
    2. Desto viktigare att vi inte får beståndet att kollapsa.

      Radera
    3. Ja, det är därför det också är viktigt att lägga ned köttindustrin.

      Radera
  4. Karl, att odla fisk kan vara minst lika illa som att fiska upp den ur havet. Fiskodlingar är en starkt bidragande orsak till övergödningen av haven, de sprider sjukdomar till vilda fiskar, de använder ofta foder i form av vildfångade småfiskar/skaldjur och stjäl därmed bytesfisken från vilda rovfiskar. Så det enda rimliga är att minska vår konsumtion av fisk tills de vilda bestånden hämtat sig. Annars kommer vi verkligen att tvingas bli lufterianer i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pelle Gringo, vi är snart 9.000.000.000 människor på den här planeten, och alla vill ha mat. Några kompromisser får du faktiskt acceptera. Och vad gäller fiskodling så är det väl ändå bättre än utrotning, i dubbel bemärkelse? Eller det kanske är ok om alla andra svälter ihjäl bara du får mat för dagen?

      Radera
    2. Finns inget som slår fisk när det gäller snabb näringsupptag och tillväxt. Därför kan fiskodling i dammar och land-bassänger faktiskt vara ett vettigt alternativ.

      Radera
    3. Som Anonym och Martin Saar nedan skriver kan man givetvis tänka sig hållbar fiskodling enligt gamla metoder, och några KRAV-märkta fiskodlingar finns det väl. Men dagens industriella fiskodling är bara ytterligare ett sätt att plundra haven på liv. Framtida generationer kommer att få betala dyrt för detta, men så länge Karl får sina fiskpinnar till middag är det väl OK kan jag tänka.

      Radera
    4. @ Karl 22:07
      Vem har sagt att vi måste vara så förtvivlat många?
      Det finns faktiskt p-piller!
      Men man tycks ha valt alternativet svälta ihjäl framför p-piller. Här i Sverige kör vi med flerbarnstillägg och vi är inte ensamma om att gynna barnfamiljerna.
      Post-peak oil kommer att drabba Sverige och med olje- och konstgödselbrist är det tvivelaktigt att vårt jordbruk kan producera livsmedel så att det räcker.
      Men med stigande oljepriser kan det förhoppningsvis också bli olönsamt att tråla efter de sista torskarna.

      Radera
  5. ja odling av fisk som det bedrivs idag är inte bra, det är enkelt att konstatera. Titta bara på den vilda laxens situation i Norge och hur det utvecklats under tiden fiskodlingen pågått. Men är det inte så att newfoundlands torskbestånd fortsatte att utsättas för hårt fiske även efter att beståndet krashat och stoppet införts? Detta pga av vissa delar av det området där torsken befann sig var utanför kanadas bestämmande rätt i "internationellt vatten". Har för mig att det blev riktigt tuffa tag mot bl.a. Spanien.
    Tänk på att vi sitter här och diskuterar hur vi ska göra för att inte utrota arter idag 2012. DET är sorgligt

    SvaraRadera
  6. Det är sorgligt att behöva konstatera att fisket i världen har passerat tidpunkten utan återvändo m a o är det kört. Det är vad Lester Brown varnade för redan för 20 år sedan. Fiskpopulationen är för liten för att återskapa nya fiskar och hållbara bestånd. Det gäller troligtvis även Nordsjön och Östersjön, såvida fisken där är tjänlig att äta!? All fiskodling som bygger på matning av med proteiner från sk skräpfisk är enbart konstgjord andning. Ett av många problem med laxen är att den gillar enbart proteiner och inte är vegetarian. Hållbar fiskodling kan enbart ske i dammar och diken där fisken äter vegetarisk föda, vilket t e x olika karparter gör. Detta vet bl a kineserna som under 1000-tals år odlat fisk hållbart i anslutning till risodling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det oerhört överdrivna fisket är nog den största påverkan på de marina ekosystemen men det finns en risk att koldioxidförsurningen blir ännu värre. *suckar*

      Radera
  7. Ekvas skinkrapar har kommit tillbaka hos Cornucopia, så det känns bra att hänga här istället. Synd att antalet inlägg per dag/vecka är så mycket färre här bara.

    SvaraRadera
  8. Anonym, underskatta inte kvalitet framför kvantitet, därmed inte sagt att Cornu skriver skit, tvärtom en riktig panoramaskribent med mkt innehåll och kunskap!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.