2012-08-30

USA finansierar Kinas militär

Apropå USA:s snabbt växande statsskuld (som ökat med 1 biljon dollar på 286 dagar) så konstaterar Simon Black i ett gästinlägg på ZeroHedge att den ränteinkomst som Kina får på sina innehav av amerikanska statsobligationer nästan räcker till att finansiera hela deras militärutgifter.

Ser man på vilka de största innehavarna av amerikanska statspapper är så kommer på första plats centralbanken Federal Reserve (1,65 biljoner dollar i februari), detta på grund av att de köpt upp mycket statsobligationer genom sina kvantitativa lättnader. På andra plats kommer Kina (1,13 biljoner) och på tredje plats Japan (1,04 biljoner).

Förutom Federal Reserve finns stora innehav av amerikanska statspapper (4,68 biljoner dollar) i olika statliga fonder, t.ex. pensionsfonder.

USA:s statsskuld har nu också passerat 100 procent av årlig BNP och landet befinner sig därmed i riskzonen för statsskuldskris. USA sitter dock på dollarn, världens reservvaluta, vilket gör att de troligen kan hålla på med att öka sin statsskuld betydligt längre än andra länder. Men med nuvarande ökningstakt kommer USA:s statsskuld om bara något år att vara uppe på samma nivå i förhållande till BNP som för Grekland och Italien.

18 kommentarer:

  1. Räntan på dessa obligationer är väl lägre än inflationen. Finansierar ingenting.
    Tore

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart - att jag skriver så är bara för att man ska förstå proportionerna på skulderna och räntebetalningarna.

      Radera
  2. Det är väl snarast så att det är Kina som finansierar USAs militär genom att låna ut till USAs underskott.
    Anders

    SvaraRadera
  3. Vad händer när Kina beslutar sig för att dollarn inte längre behövs och inte placerar pengar i amerikanska statspapper?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från juni till december 2011 sålde Kina av $155 miljarder treasury bonds & notes. Under samma period köpte några andra länder tillsammans på sig en ännu större summa. Bl a Japan, Brazilien, Taiwan, Schweiz, Luxemburg, Belgien, Irland, Norge och Sydkorea köpte väsentliga mängder.
      Källa: http://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/tic/Documents/mfh.txt

      Jag är ingen expert men min förståelse är att Kina kan sälja av rubbet på ett par år utan att orsaka värre problem än några baspunkters höjning av USAs ränta, vilket iofs gör betydande summor.

      Radera
  4. Efterlyser ett (massivt) inlägg om Iran och tänkbara scenarion vid ett krig. Vore intressant att läsa vad du tänker om det. Förjäkla bra nivå på bloggandet senaste veckorna - keep it up!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, ett massivt inlägg om Iran/Syrien vore fint..
      Tack för en bra blogg!

      Radera
  5. Någonstans läste jag at FED:s förordnande att trycka dollar slutar om ett år efter att ha gällt i cirka 99. Vad händer sedan?

    SvaraRadera
  6. Skulder/fodringar, värderingar av tillgångar...
    Efter all slapphänt kreditgivning är det så otroligt mycket luft i värderingarna av fodringar och tillgångar att det är måttligt intressant med det siffrorna.
    Kassaflöden är mycket intressantare!
    Hur mycket pengar flödar från USA till Kina i form av räntor, investeringar och betalning för produkter, och hur mycket flödar åt andra hållet?
    Räcker det nettot till Kinas militär?
    Tunet

    SvaraRadera
    Svar
    1. USAs handelsbalans mot Kina är strax under -300 miljarder dollar per år.

      Radera
    2. Tack, men ingår mer än varuhandeln i den?
      Jag är nyfiken på totala kapitalflödet, inklusive investeringar, räntor, utdelningar och vad mer det kan vara.
      Tunet

      Radera
  7. Jamen nu får du väl också ta och skriva om hur USA, NATO och Saudi också finansierar och utrustar Al-Quaidas terrorkrigande , först i Libyen, nu i Syrien: http://landdestroyer.blogspot.se/2012/08/nato-terrorists-target-syria-algeria.html
    Väst sjunker med snabbt ökande hastighet ner i vansinne. Blowbacken för väst på detta är ju given.
    Observera hur antalet afganer som genast vänder bössan de fått och skjuter så många amerikaner de hinner, växer exponentiellt

    SvaraRadera
  8. Varken Kina, Japan, Saudi eller någon annan har något att vinna på att kusinen från landet USA går under, därför kommer man att hålla varandra under armarna så länge som mögligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. USA är knappast kusinen från landet. Synen på USA och väst är fortfarande mycket positiv bland dessa länders befolkningar. Att tro att de ser ner på oss för att vi konsumerar deras massproducerade (skräp?) är orättvist och stämmer inte. Däremot är nog ledarna i BRICS-länderna et al intresserade av att på sikt skifta över från petrodollar till en råvarubaserad och mer rättvis valuta som inte ger USA direktavkastning genom handel. De senaste året har flera länder börjat fasa ut handeln i dollar och övergår istället till lokal valuta. Det är troligen ett steg i "rätt" riktning för dem.

      Problemet är att situationen är ohållbar som den är idag och kan inte fortgå. Antingen sker det med en smäll (krig?) eller genom en successiv utfasning. Saker och ting kan ställas på sin spets snabbare än vad vi tror, t.ex. genom en begynnande konflikt i Iran. Det börjar märkas allt tydligare att vår "oberoende, fria och demokratiska, kritiskt granskande" media börjar krigshetsa. Konsensus måste skapas - Iran är de onda och behöver bekämpas. När/om väl ett anfall kommer ska vi kunna luta oss tillbaka i soffan bakom Let's Dance och känna att de goda killarna gör sitt jobb. Det ska bli mycket intressant att se hur Ryssland, Kina, m.fl. ställer sig vid ett sådant scenario.

      Radera
    2. Det ekonomiska systemet har ett inbyggt krav på exponentiell tillväxt. Det är klart att det vid någon tidpunkt uppkommer en situation då någon grundläggande resurs begränsar vidare tillväxt. Och då kraschar systemet och ersätts av något nytt. Förmodligen är det just det vi ser början på nu.

      Radera
    3. Ska bli mycket intressant om att folk väljer att dela återstående kaka rättvist eller slåss om smulorna.

      /EDK

      Radera
  9. Det gör inget att de har stor statsskuld. Skillnaden mellan USA och Grekland är att USA själva kan trycka pengar när det behövs.

    SvaraRadera
  10. ....vilket på sikt leder till att en inflationssnöboll börjar rulla... Som Kalle skriver ovan så ha USA skickligt manövrerat världen in i ett beroende av att hålla dollarn under armarna. Men vid någon tidpunkt kommer "marknaden" inte att vilja/kunna svälja ännu fler dollar. Då kan det bli trångt i dörren och hyperinflationen är här. USA's statsskuld växer med en mycket snabb takt, och bara om något år kommer den vara i Grekisk storleksordning, relativt BNP. Man kommer försöka mota deflationen med sedelpressen samtidgt som staten skuldsätter sig i den här takten, och så kan det inte hålla på i all oändlighet. Something has to give... /Mats L/ASPO Sverige/

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.