2011-12-11

Pantsättning i kvadrat

"Rehypothecation" är modeordet för dagen. Jag vet inte hur man översätter det till svenska (återpantsättning kanske), men det handlar i princip om att värdepapper som givits som säkerhet (pantsatts) till en mäklare återanvänds som säkerhet av mäklaren själv.

Det som verkligen har satt bollen i rullning här är en artikel från Reuters med titeln "MF Global and the great Wall St re-hypothecation scandal". MF Global imploderade som ni säkert vet i slutet av oktober och det blev en stor skandal då de använt klientmedel för egna spekulationer. Reuters-artikeln sätter sökarljuset på den återanvändning av panter som inte bara MF Global ägnat sig åt, utan tydligen många andra.
With collateral being re-hypothecated to a factor of four (according to IMF estimates), the actual capital backing banks re-hypothecation transactions may be as little as 25%. This churning of collateral means that re-hypothecation transactions have been creating enormous amounts of liquidity, much of which has no real asset backing.
[...]
With weak collateral rules and a level of leverage that would make Archimedes tremble, firms have been piling into re-hypothecation activity with startling abandon. A review of filings reveals a staggering level of activity in what may be the world’s largest ever credit bubble.
[...]
Most have been focused on how a Eurozone default would result in huge losses in Eurozone bonds being felt across the world’s banks. However, re-hypothecation suggests an even greater fear. Considering that re-hypothecation may have increased the financial footprint of Eurozone bonds by at least four fold then a Eurozone sovereign default could be apocalyptic.
Eftersom statsobligationerna är pantsatta i flera led kan alltså en statsbankrutt leda till en kedjereaktion. En intressant sida av det hela är att dessa "återpantsättningar" inte syns i balansräkningen (något som finansinstitutioner generellt verkar gilla).

"Återpantsättningen" är egentligen inte någon nyhet utan uppmärksammades av Gillian Tett i en artikel i Financial Times redan i augusti 2010.
More important still, banks often churn, or “rehypothecate”, that collateral. More specifically, when banks receive collateral from hedge funds, they often act as if they owned that collateral outright – and post that as collateral to support their own deals. Thus one piece of collateral can be churned several times to support several deals
Omfattningen av "återpantsättning" har tydligen minskat efter Lehman-kraschen, då framförallt många hedgefonder inte längre tillåter att deras lämnade säkerhet "återpantsätts", men det förekommer uppenbarligen fortfarande i ganska stor skala.

I Reuters-artikeln finns en lista över finansinstitutioner som använder sig av "rehypothecation" och redan har det första förnekandet ramlat in. "Nej, vi är inte alls lika hemska som MF Global." ZeroHedge spekulerar också i att om det blir en stor sak av detta kan det leda till att det blir brist på aktier att låna för blankning. Det blir säkert en intressant utveckling att följa.

Återanvändningen av panter belyser tydligt något som Nicole Foss säger, nämligen att det finns för stora mängder finansiella instrument i förhållande till de underliggande verkliga tillgångarna. Detta är den globala kreditbubblan som jag skrivit om förut.

I fredags fanns också en artikel i Telegraph om att eurozonens banksystem står på randen till kollaps. Detta eftersom banksystemet som helhet har brist på tillgångar som kan användas som säkerhet. Jag förväntar mig att någon europeisk storbank kastar in handduken senast någon gång i januari.

Nästa intressanta utveckling är att många företag flyttar sina pengar från exempelvis spanska till tyska banker, eftersom de är rädda för att Spanien ska lämna euron. En annan intressant sak som noteras i den artikeln är att ett tyskt industriföretag satt en övre gräns för hur mycket av deras pengar som får finnas i en bank. De försöker alltså sprida sina risker mellan flera banker.

Finanskraschen fortsätter alltså i slow motion.

5 kommentarer:

  1. Snart är problemen definitivt innanför Sveriges gränser. Den fundering man har är när det är dags att knalla in till sin bank för att försöka ta ut de kontanter man tror sig behöva när läget är ännu sämre.

    Pallar systemet till jul? Februari? Eller håller det ihop ytterligare nån eller några månader.

    Det enda som tills vidare hindrat mig från att ta ut kontanterna är brandrisken över helgerna. Men frågan är om inte den risken är försumbar i jämförelse med att låta dom stanna i banken?

    /Bank runner

    SvaraRadera
  2. Dvs om man skalar bort allt skit som bankerna påstår att de har i Tier1 och Tier2 (och de verkar bara var skit) som de klätt den nakne kejsaren med återstår bara en liten, liten pöl av riktiga pengar, centralbankspengar (där fysiska kontanter ingår)i kärnan. Kan det kallas annat än ett pyramidspel?

    Som anonym ovan mycket riktigt påpekade - varför ha kvar sina kontanter på konton när bankerna knappt har några kontanter att ge ut vid en bank run? Försten till kassan är ju det som kommer gälla då 99% av pengarna som folk har på kontona aldrig kan betalas ut.

    Bra inlägg Flute!

    SvaraRadera
  3. Fan ska hela systemet börja skita ner sig :( Känns som att det kommer bli väldigt jobba tider om det blir så oavsett om man har sparade pengar eller inte.

    SvaraRadera
  4. EN tanke som stör mig är att vem kommer att vara den stora suckern i slutänden, jag som sitter i eget hus utan skulder och har besparingar eller Svenne Banan som är belånad över öronen och inte har några som helst nettobesparingar efter att skulderna dragits ifrån .... Misstänker att det är jag pga att jag har något att förlora ....

    SvaraRadera
  5. Reinfel och borg saknar visioner och problem som dessa kan enbart lösas mycket långsiktigt.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.