2011-09-26

Bolån, bopriser och uthyrning

Idag kom en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av SEB, som visar att hushållens belåningsgrad stiger på grund av fallande bopriser och stigande skulder.
De hushåll som har bolån uppskattar att deras genomsnittliga bolåneskuld i förhållande till bostadens värde är 45 procent. För ett år sedan låg andelen lån i förhållande till bostadsvärde på 43 procent, enligt en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av SEB.
Mest intressant är dock de stora skillnaderna mellan olika åldersgrupper.
Noteras kan att belåningen är betydligt högre än 45 procent hos yngre hushåll och betydligt lägre hos äldre. I gruppen 25-49 år svarar 25 procent att de har en belåningsgrad på 70 procent eller mer. I gruppen 50-65 år respektive gruppen 66+ svarar endast 7 respektive 6 procent att belåningsgraden är 70 procent eller mer.
De som kommer att drabbas av fallande bostadspriser är alltså som vi redan konstaterat de yngre högbelånade. Tyvärr verkar åldersgruppsindelningen vara alltför grov - gruppen 25-49 år inkluderar både fyrtioplussare som sedan många år är etablerade på bostadsmarknaden, såväl som gruppen 25-34 år, där många troligen just köpt sitt första boende. Det hade varit intressant med en mer detaljerad åldersgruppsindelning. Hursomhelst kan vi konstatera att vid ett kraftigt boprisfall kommer många att få problem. Visserligen kan man tycka att det inte blir några problem så länge man kan betala sin bolåneränta, men problemen dyker upp när man av någon anledning behöver flytta. Kraftiga boprisfall leder till att många kan bli inlåsta i den bostad de råkar äga, vilket inte blir särskilt bra vid exempelvis skilsmässa, tillökning i familjen eller byte av arbetsort.

I fredags skrev DN om att det blir fler som hyr ut sin ägda bostad när de inte får ut önskat försäljningspris - en intressant ny trend.
I takt med att bostadsmarknaden mattas av vill allt fler snarare hyra ut, än tvingas sälja till ett lägre pris.
Bostad Direkts VD säger
- Sedan början av september ringer många som funderar på att hyra ut och säger att vi kan titta på deras bostäder på hemnet.se. Det är helt klart en ny trend, hur stor vet jag inte än.
En uthyrningsmäklare i Stockholm säger
- Folk erbjuds inte de priser de vill ha för att sälja. Då är ett alternativ att avvakta med försäljning och kanske hoppas på en ny prisuppgång till nästa år.
Frågan är hur alla som hyr ut i väntan på högre bostadspriser gör om priserna fortsätter att sjunka.
Även bankerna har visat intresse för tillfällig kostnadstäckning genom uthyrning. Också de banker som numera kräver att den första bostaden säljs innan den nya får köpas kan ibland gå med på en sådan lösning
Även här ska det bli intressant att se hur bankerna kommer att agera om bostadspriserna fortsätter att sjunka.

Efter de stora utförsäljningar av hyresrätter till bostadsrätter som gjorts i exempelvis Stockholm finns en uppenbar brist på hyresbostäder. Kommer denna brist att kunna täckas upp av att fler hyr ut sina bostäder i andra hand? Isåfall kommer det i många fall också att krävas ändringar av policy och/eller stadgar hos många bostadsrättsföreningar.

Nu väntar vi närmast på morgondagens finansmarknadsstatistik från SCB för att se hur hushållens lån utvecklats i augusti.

7 kommentarer:

  1. Aktier och bostäder liknar ju varandra i det att deras priser i princip borde kunna sättas utifrån fundamenta men i praktiken sätts priserna, mera godyckligt, utifrån vilket humör marknaden råkar vara på.

    Bostadspriserna är ju bara en social konvention... att räkna ut belåningsgrad är bara en sifferexercis. Nu verkar det som att bankerna i första hand har tittat på betalningsförmåga när de gett lån, så även om bostäderna faller i pris behöver vi inte oroa oss för att bankerna ska förlora pengar.

    k.h.

    SvaraRadera
  2. k.h

    ja, det är som att köpa en bil, kan man betala tillbaka pengar så är det helt ok att köpa en Ferrari. Det bli inte mycket pengar över till annat, men men.

    SvaraRadera
  3. Tror att uthyrningstrenden kan förstärkas. Det är en vanlig företeelse i USA.

    Nominella beloppen - framförallt i storstäder - är så stora att ens sälja med 10% förlust blir helt oacceptabelt.

    Dock krävs som sagt regelförändringar då 2a handsuthyrning är strikt reglerad.

    /Darius

    SvaraRadera
  4. Ett problem med andrahandsuthyrning är att hyran knappast täcker kostnaderna för lån och annat. När du hyr ut går du back några tusen varje månad. Sen slits bostaden mer. Jag skulle inte hyra ut en nyrenoverad villa eller BR.

    k.h.

    SvaraRadera
  5. Om du inte skulle hyra ut din br för den hyra du kan få för att den är för låg så har du nog lånat för mycket till din br.

    SvaraRadera
  6. 19:02, försöker du säga att man har lånat för mycket om räntan + föreningens avgifter inte matchar vad man kan få ut vid andrahandsuthyrning?

    Vi kan väl alla ha olika åsikter om vilka lån som är rimliga att ta, men med ett lån på 3 miljoner måste du ta ut över 10 000 i hyra bara för skuldräntorna. Det är mycket troligt att du skulle kunna hitta folk som är villiga att betala så mycket i hyra för en lägenhet i Stockholms innerstad, men hyresnämnden tillåter inte såna hyror (de brukar beskrivas som ockerhyror).

    Har du en större insats blir förstås räntan lägre, men visst vill du ha avkastning på insatt kapital?

    Jag tror att du får hålla dig långt från Stockholm om du bara accepterar lägenheter där du får igen kapitalkostnaden vid andrahandsuthyrning.

    k.h.

    SvaraRadera
  7. Festligt att DN på slutet tipsar om hur man lurar föreningen att man bara hyr ut rum !
    Festligt också, att här gör alltså den förtalade hyresrätten nu comeback, fast givetvis i en mycket sämre form.

    /Freddy

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.