2010-12-30

Längre perspektiv på boräntor och börs

Så här mot slutet av året kan det vara uppfriskande att mitt i det dagliga ekonominyhetsskvalet ta en titt på ett längre perspektiv. Igår skrev SvD om att bolåneräntorna stigit snabbare än Riksbankens reporänta och att bankerna kan öka sina marginaler.Visserligen har bolåneräntorna stigit den senaste tiden, men det har varit från historiskt låga nivåer, se diagrammet nedan med data från Swedbank. Eftersom tremånadersräntan saknas i deras data från september 2007 till oktober 2008 har jag fått fylla i med rörliga räntan.
Att räntespreadarna (skillnaden mellan olika räntor) skulle komma att öka är något som jag varnat för länge på denna blogg. Bolåneräntorna styrs som bekant av vilken ränta bankerna kan låna upp pengar till, vilket i sin tur styrs av hur marknaden för tillfället värderar deras risk. Den allmänna osäkerheten, bland annat kring eurozonens BIGPIS-länder, smittar av sig på marknadens generella riskvilja och därmed även på de svenska bankerna.

Vi ser i alla fall ut att ha sett botten för bolåneräntorna för denna gång. Den snygga U-formen på kurvan för tremånadersräntan antyder i alla fall det. Bottennoteringen för femårsräntan denna gång var i slutet av augusti på 3,72%. Det var inte ens lika lågt som bottennoteringen från september 2005 på 3,55%.

För att övergå till Stockholmsbörsen, så har vi som bekant haft en stark uppgång sedan mars 2009, men tittar man i ett längre perspektiv, så är uppgången hittills bara en del av den jättelika konsolidering som pågått sedan år 2000.
Jag har även ritat in en linje som förbinder topparna från år 2000 och 2007. Även om man inte tror på teknisk analys så kan man vara ganska säker på att många aktiehandlare kommer att hålla ögonen på denna linje och ha den som mål för uppgången. Bloggrannen Winning Trading har pekat ut denna linje redan långt tidigare. Snart når Stockholmsbörsen fram till linjen, runt cirka 1200 på omxs30-indexet (Stockholmsbörsens 30 största bolag). Det råkar också sammanfalla med en värdeökning på cirka 100%, alltså en fördubbling, sedan bottennoteringen i slutet av 2008.

För det finns många fundamenta som pekar mot att nuvarande börsvärdering inte kan hålla i sig. De svenska storföretagen är starkt beroende av världsekonomin i övrigt, vilken som bekant inte är i bästa form.

Gott nytt år får jag säga till allihopa, eftersom jag troligen inte kommer att skriva något på nyårsafton.

[Andra bloggar om , , ]

17 kommentarer:

  1. Fina grafer. Det första man kan säga är ju att även om RB's räntebana blivit lägre så kommer sluträntorna till kund bli lika höga. Bankerna kommer ha anledningar(riktiga eller fiktiva) för att behålla marginalerna.

    Det andra jag tänkte på är att, vi har förvisso haft 5% boräntor vid 2007. Men vad händer när vi återvänder till 5% med en kraftigt förstärkt lånebörda?

    Varenda baspunkt kommer kännas hela vägen upp dit. Och det är en skevt fördelad börda. Skall bli mycket intressant att se

    SvaraRadera
  2. Ibland får man intrycket att folk i gemen tror att banken gör dem en tjänst genom att låna ut pengar. Banken lever på att låna ut och vill tjäna så mycket som möjligt på det.

    SvaraRadera
  3. Med tanke på alla stimulanser och låga räntor så är sannolikheten stor att börsen passerar 2007 års nivåer.

    Men sen får vi se hur stort raset blir när nästa lågkonjunktur kommer...

    SvaraRadera
  4. Man kan också se att vi har haft en uppgång på ca 5 % /år på börsen sedan 1999, vilket kan tyda på att den inte alls är övervärderad ännu. Borträknat inflationen så blir den reala uppgången ännu mindre, kanske endast runt 3.5 % /år?

    SvaraRadera
  5. Redan idag är SCBs pajasinflation knappa 2%.

    Vad tror ni den är i april/maj?

    Har ni kollat råvarupriserna det senaste?

    Oljan över 90 USD, koppar på rekordnivåer osv.

    Inflationen börjar nu få fäste runt om i världen, påeldad av negativa realräntor.

    För att stoppa inflation krävs rejält positiva realräntor, men det klarar inte ekonomierna. Alltså låtsas vi som att det regnar och kör på som vanligt.

    Och det går ju bra så länge obligationsmarknaden är med på notorna. Men sen är det game over.

    Min övertgelse är att vi den kommande 5årsperioden kommer att få se räntor i storleksordningen 6-10%.

    Det mesta är cykliskt på finansmarknaderna.

    /Fredrik L

    SvaraRadera
  6. Redan idag är SCBs pajasinflation knappa 2%.

    Vad tror ni den är i april/maj?

    Har ni kollat råvarupriserna det senaste?

    Oljan över 90 USD, koppar på rekordnivåer osv.

    Inflationen börjar nu få fäste runt om i världen, påeldad av negativa realräntor.

    För att stoppa inflation krävs rejält positiva realräntor, men det klarar inte ekonomierna. Alltså låtsas vi som att det regnar och kör på som vanligt.

    Och det går ju bra så länge obligationsmarknaden är med på notorna. Men sen är det game over.

    Min övertgelse är att vi den kommande 5årsperioden kommer att få se räntor i storleksordningen 6-10%.

    Det mesta är cykliskt på finansmarknaderna.

    /Fredrik L

    SvaraRadera
  7. Om börsen ska ner till nedre trendlinjen om något/några år så blir väl det kring 700 då?

    SvaraRadera
  8. Tror räntorna kan komma att bli låga framöver. Jämför med Japan.

    De låga räntorna har använts av folk till att dra på sig dyra bolån. När räntorna höjs så stryper man konsumtionen pga dyrare boendekostnader och ekonomin går knackigt. Knackig ekonomi leder sen till lägre räntor på nytt.

    SvaraRadera
  9. jocke:
    Inklusive hela 1980- och 1990-talens börsuppgångar är genomsnittet högre.

    Anonym 2010-12-30 17:16:
    Drar du en linje mellan bottnarna hösten 2002 och hösten 2008 ligger den runt 620 nu.

    SvaraRadera
  10. Anonym 2010-12-30 19:55:
    Ett Japanlikt scenario med ränta som ideligen studsar i botten är inte helt otänkbart. Frågan är bara hur det går med räntespreadarna.
    Det som gör Japanscenariot tveksamt är att vi har en annan världsekonomisk situation nu.

    SvaraRadera
  11. Hej Flute!

    Funderar mkt på det här med räntorna just nu. (behöver ett större boende pga fler i familjen)

    Läste ett påstående att den modell som används just nu för räntorna i Sverige medför att det i varje konjunkturcykel krävs lägre ökning av räntan för att sänka inflationen då skuldbördan succesivt ökar i varje högkonjunktur. Vilket i sig gör att det alrdrig anpassas tillbaks till normalläge på bostadsmarknaden som det kanske borde. M.a.o. ökningen fortsätter pga ständigt goda möjligheter till kredit.

    Hur ser du på detta? Hur länge kan det egentligen pågå? (Är ej ekonom och har ej varit med om så många svängningar ännu själv)

    /Eric

    SvaraRadera
  12. Mycket bra! Som jag har sagt förut så borde du hitta ett större forum för ditt bloggande. Jag har ännu inte hittat någon annan blogg som håller samma nivå gällande dessa frågor.

    Du missar dock en väldigt viktig faktor här. Bankerna finansierar en stor del av sina bostadslån genom att ge ut hypoteksobligationer. Den marknaden börjar i någon mån att bli mättad vilket gör att bankerna tvingas betala högre räntor på obligationerna, alternativt få likviditet från andra källor. I sin tur leder det till högre räntor på bostadslån.

    SvaraRadera
  13. Gott nytt år! Skulle vilja rekommendera ett inslag från Sveriges Radio angående tomtpriser som inspiration till framtida blogginlägg.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=4261898

    SvaraRadera
  14. Pessimisten Flute har talat igen. Inte nog med att huspriserna är övervärderade, börsen är det också. Den handlas på P/E 12x cirka. Klar övervärdering. Man ska inte behöva betala mer än någon tusenlapp i månaden för en paradvåning på Östermalm och investerare bör kräva en earnings-yield-ratio på 20%. Det är det enda Normala och Sunda. Nej du Flute du är en perma-bear och kommer som sådan sällan att få rätt. När du väl får det blir du geniförklarad, som Peter Schiff, men vi trogna läsare vet att det varit många klavertramp på vägen.

    SvaraRadera
  15. Anonym 13.22

    Vänta några månader så kommer det som Flöjten talat om.

    Systemet/n kommer/måste omvärderas på något sätt. Otroligt spännande/skrämmande tider.
    Världshistoria kommer skrivas och själv hoppas jag det kommer gå fredligt till men är skeptisk.
    Gott nytt så länge det varar.

    SvaraRadera
  16. Anonym 2010-12-31 13:22:
    p/e består som bekant av två delar
    p = price
    e = earnings
    Även e kan som bekant falla, vilket är vad jag ser en risk för.

    SvaraRadera
  17. Jag tjänar bra med pengar på börsen tack vare att jag inte lyssnar på domedagsprofeterna. Just nu ser världsekonomin riktigt bra ut. Tyskland går otroligt bra, den kinesiska tillväxten tuffar på och övriga tillväxtländer är inte långt efter. Dessutom ser den amerikanska ekonomin ut att vara på bättringsväg. Det blir en stark börs både 2011 och 2012. Därefter får vi se

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.