2009-03-05

Underskott för kommuner och landsting

Jag läste igår att var fjärde kommun redovisade ett underskott för 2008, medan det bara var 11% av kommunerna år 2007. Dessutom redovisade hälften av landstingen förluster. mot bara två landsting år 2007.

Andelen kommuner med höga underskott (mer än 500 kronor per invånare) ökade från 3% till 14%. I särklass var Oskarshamn med minus 13696 kronor per invånare. Tydligen beror det i det fallet på en felslagen "investering" i realränteobligationer som gjort att kommunen tvingades skriva ner värdet på de finansiella tillgångarna med 302 miljoner kronor. Kommuner ska inte ägna sig åt spekulation med skattebetalarnas pengar. Ska vi behöva upprepa det igen?

Läser man vidare i SCBs pressmeddelande får man även reda på att
Samtidigt minskar andelen kommuner med ett överskott på 500 kronor per invånare eller mer. 2007 var det två tredjedelar av kommunerna som kunde redovisa sådana överskott. 2008 var det endast cirka 45 procent av kommunerna som uppnådde denna nivå.
Detta är ett steg i krisen som jag bara väntat på. Och 2009 kommer troligen att bli ännu värre för de offentliga finanserna. Sjunkande skatteintäkter väntar i takt med att ekonomin krymper. Som jag sade i punkt 21 av mina gissningar om 2009 får vi troligen se budgetpanik hos kommuner och landsting under året. De kommer troligen att tvingas till nerdragningar eller att begära stöd från staten (eller både och). Med andra ord - nästan inga jobb är säkra i dessa dagar.

Riksgälden räknar också med att staten kommer att behöva låna 135 miljarder kronor i år - grovt räknat 3% av vår BNP. Optimistiskt, skulle jag vilja säga - Skatteintäkterna kommer troligen att sjunka mer än vad man räknar med. Riksgälden bedömer att Sveriges ekonomi bara kommer att krympa med 2% i år. Med tanke på att den krympte 5% sista kvartalet 2008 och vad som håller på att hända nu bör krympningen bli större. Därmed krymper också skatteintäkterna mer. Och det går snabbt - så sent som i januari räknade Riksgälden bara med att behöva låna 90 miljarder i år. Riksgäldens prognos för 2010 är en ren glädjekalkyl. Att den värsta krisen på 70 år går över så snabbt är ytterst osannolikt. Dessutom kommer säkert fler kostnader för att rädda banker och andra att tillkomma under både 2009 och 2010.

Nå, vi kan i alla fall glädja oss åt att svenska offentliga budgetproblem ännu är ytterst måttliga jämfört med USA. Kalifornien t.ex. har haft ett segslitet budgetproblem. Trots att man nyligen klubbat en krisbudget är risken överhängande att det inte kommer att räcka till. Kaliforniens budgetunderskott var på över 40 miljarder dollar - alltså cirka 370 miljarder kronor eller runt 1/3 av Sveriges statsskuld. Men den är ju ändå en droppe i havet jämfört med USAs federala underskott på 1750 miljarder dollar - om jag minns rätt - siffran är så stor att jag får svindel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.