2009-01-20

Bokförlagen drar ner

I en artikel i pappersupplagan av DN igår fick man reda på att flera bokförlag drar ner på utgivningen för att möta lågkonjunkturen. Tidigare har bokbranschen varit motståndskraftig mot lågkonjunkturer, eftersom böcker är ett förhållandevis billigt nöje, som varit något av det sista som folk dragit in på. Nu verkar dock detta ha ändrats, eftersom böcker blivit en mer kommersiell vara.

I USA har redan bokbranschen stramat åt, eftersom de tydligen har levt över sina tillgångar och bokförsäljningen fallit med sju procent från förra året. Känns det igen från andra branscher? Det är lånebubblan som spricker och den gäller så gott som alla. För bokbranschen i USA handlar nu om omstruktureringar och uppsägningar, sparkrav och frysta löner, avbokade glamorösa säljmöten och julfester.

Och lite annat...

P.S. På samma sida ser jag en annons om en seminarieserie från ABF och "Arbetarrörelsens tankesmedja" kallad "Marknadssamhället i backspegeln".
"25 år av oreglerade marknader slutade med en ekonomisk katastrof. Katastrofens följder är ännu oöverblickbara. ABF Stockholm kommer i en serie seminarier att belysa kraschens följder och behovet av långsiktiga förändringar."
Tja, lite ensidig åsikt om krisens orsaker, tycker jag. Som jag sagt förut - när alla kurvor pekar uppåt är det kul och alla hänger på, inklusive fackföreningarna. Men när man kommer till bubblans baksida ska syndabockarna hittas och hängas ut. Till stor del är det ju (förutom avregleringar) statliga (eller halvstatliga) ingripanden som orsakat krisen, t.ex. de toksänkta räntorna runt 2003, eller SBABs (i Sverige) och FreddieMacs/FannieMaes (i USA) pådrivande konkurrens på bostadslånemarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.