2008-09-19

Berg-och-dalbanan förvärras

Världens finansmarknader fortsätter att åka berg-och-dalbana. Efter att svenska börsen hade tappat cirka 13% på drygt två veckor, så hoppade den plötsligt upp med 9% i fredags! Allt på grund av en "räddningsaktion" i USA och Storbritannien. Här nedan ser ni hur OMXS30-indexet har rört sig de senaste två månaderna:
Notera hur de dagliga rörelserna (representerade av stolparna) just nu har en tendens att bli större och större.
I torsdags beslöt Storbritanniens motsvarighet till finansinspektionen att förbjuda blankning av aktier i bolag inom finanssektorn. (Läs nyheten på Marketwatch) (Läs om vad blankning är)
I fredags kom (som väntat) ett liknande beslut i USA. (Läs nyheten på Marketwatch)
Detta orsakade tillsammans med den jättelika räddningsaktionen i USA att världens börser tog ett jätteskutt uppåt.
Frågan är nu hur "goda" dessa nyheter är. Att förbjuda blankning är ingen särskilt bra metod för att rädda sjunkande aktiemarknader. De lär sjunka ändå - se t.ex. Shanghaibörsen (där blankning aldrig varit tillåten) som sjunkit över 60% sedan toppen i oktober 2007. Risken ökar kanske istället för stora fall, eftersom det inte längre finns några blankare som vill ta hem vinster och därmed börjar köpa aktier när de fallit tillräckligt långt.
Blankning av aktier är en viktig komponent för stora delar av hedgefonderna. Nu när det inte längre är tillåtet för finansaktier i USA och Storbritannien gissar jag att vi får se ett antal hedgefonder gå under. Ännu en oönskad negativ händelse för finansmarknaderna.
Den "räddningsaktion" som presenterats i USA går ut på att ge finansminister Paulson tillgång till 700 miljarder färska dollar att köpa upp bostadslån för, vilket påstås kunna "stabilisera" marknaden. Problemet är bara - vad kommer att hända med dollarkursen och vad kommer att hända med marknaden för amerikanska statsobligationer? Ingen vet med säkerhet, men risken är att det blir stora rörelser. Stora rörelser innebär oftast att några aktörer på de finansiella marknaderna råkar illa ut. Knappast stabiliserande.

Barry Ritholtz (The Big Picture) noterar också att torsdag-fredag i förra veckan utgör den största tvådagarsuppgången på USA-börserna sedan 1929. Vad låter det oss ana om fortsättningen?

Hursomhelst ser det ut att bli en minst lika intressant vecka som förra veckan för den som följer de finansiella marknaderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.